Echando un vistazo a la prensa estos días me ha sorprendido encontrarme con una noticia acerca de los vinos de Redondela, comarca del Morrazo , Marín,etc....Se nos presenta como un gran hallazgo y se nos vende como el trabajo de algunos concellos y es entonces cuando eché mano de la memoria y ...no tan lejana porque aún este mismo verano he participado de unas Jornadas de Viticultura Atlántica en Bueu que se centraban precisamente en llamar la atención sobre la creación de esta posible IXP.
Como se suele decir, al " César lo que es del César" y justo es reconocer que este proyecto arranca respaldado por la AGV (Asociación Galega de Viticultura) y GDR (Grupo Desenvolvemente Rural) de Bueu en estas jornadas en concreto a las que me he referido. No sería justo tampoco dejar de citar a un defensor nato de este proyecto , Xosé Manuel Vilas , al que le mando desde aquí un saludo especial porque yo he sido una de las que siempre que me sacaba este tema tenía en la boca "pero...."
Así que en estos tiempos en los que los figurantes aparecen por doquier cuando de colgarse medallas se trata es de justicia recordar de donde parten a veces las luchas. Ya sabemos que " el que no se anuncia no se vende" pero un poco de conocimiento y memoria histórica de cuando en vez no viene mal.
Y ya puestos a recordar , yo dejo un resumen de lo expuesto por mi en esas jornadas de Viticultura en las que pude encontrarme con vinos encaminados a un serio proyecto , otros que no lo tienen claro, sólo esperan un autobús al que subirse y otros que ni serán recibidos en el proyecto porque han equivocado el concepto pero lo que si es cierto que la sensación que yo me he llevado es que hay al menos ganas de hacer las cosas bien. Bienvenidos nuestros políticos aunque sea con retraso como suele ser habitual.
VITICULTURA
ATLÁNTICA
O POTENCIAL DOS VIÑOS DAS RIAS BAIXAS
PERFIL DOS VIÑOS DAS TERRAS DO MORRAZO E PONTEVEDRA
CONTEXTO
ELABORACIÓN VIÑOS CALIDADE
CHAVES
PROMOCIÓN ENOTURÍSTICA
CONTEXTUALIZAR
QUE
TEMOS, CON QUE
CONTAMOS: o
potencial, as castes, o terruño, “ A ATLANTIZACIÓN”,....
CON
QUEN CONTAMOS:
adegas, viticultores, asociacións, profesionais de hostelería,
comunicación, consumidores, institucions e implicar aos concellos
*
3 ADEGAS industriais / 100 carácter familiar: furancho.
QUE NOS ATRANCA: mirar atrás. Híbridos, mezcla de conceptos (adegas- furanchos,.....)
PREMISAS
O
VIÑO E PARA DISFRUTALO, NON PARA SUFRILO
¿ ELABORAMOS
PARA UNS POUCOS OU PARA GUSTAR ?
VIÑO
MESA, I.XEOGRÁFICA, D.O,.............” VIÑO DE CALIDADE”
AS
COUSAS CUSTAN O QUE SE PAGUE POR ELAS
TEMOS
QUE COMPETIR EN CALIDADE , NON EN CANTIDADE
PERO
DEBEN SER VIÑOS QUE AINDA QUE SEXAN DE ZONAS COMPLICADAS NON EXCUSA
MALAS ELABORACIÓNS NIN PRECIOS DESCONTROLADOS.
CLASIFICACIÓN
Vinos
de Calidad con Indicación Geográfica
.Son vinos elaborados en una región determinada, con uvas
procedentes de la misma y cuya calidad, reputación o características
se deben al “medio geográfico, al factor humano o a ambos, en lo
que se refiere a la producción de la uva, a la elaboración del vino
o a su envejecimiento. Se identificarán mediante la mención Vino de
calidad de..., seguida del nombre del lugar donde se produzcan”.
Vinos
de Mesa (VDM):Vinos
de una calidad teóricamente inferior, pero que en ocasiones alcanzan
niveles iguales o superiores:
Vinos
de la Tierra: Vinos
de determinadas zonas que son perfectamente identificables y con
marcadas características locales, siguiendo una normativa vinícola
y enológica no tan exigente como la de las DO.
AS
NOSAS CEPAS
COMPLEXOS
XENÉTICOS SINGULARES. Recuperación variedades autóctonas e
localización de viñedos históricos
A CALIDADE DOS VIÑOS DEPENDE DO PERFECTO E DELICADO AXUSTE ENTRE AS NECESIDADES BIOLÓXICAS DAS VARIEDADES E AS CARACTERÍSTICAS ECOCLIMÁTICAS DO MEDIO NO QUE SE CULTIVAN
Invasión de Oidium (1956) e filoxera (1882): HÍBRIDOS PRODUCTORES DIRECTOS (HPD)de excasa adaptabilidade o medio atlantizado e reiteradamente dan mostra da incapacidade de expresar calidade.
RECONSTRUCCIÓN DA VITICULTURA
Reimplantación
de fórmulas de encepamento atlántico
De
unhas 800 ha só 300 ancestrais
Basadas
nas nosas variedades autóctonas e non outras atlánticas foráneas
(chardonnay, riesling, merlot,...)
A
selección natural e UNIFORMADORA , estabiliza expresións
fenotípicas mellor adaptadas as condicions ecolóxicas e
DIFERENCIADORA
CASTES
ALBARIÑO
Elevado
potencial enolóxico
Bo
grado
Boa
acidume
AFROITADOS
Maloláctica
Amielados
Ralladura
mazá
Flor
amarela (xesta)
ESPADEIRO BLANCO, LOUREIRA OU MARQUÉS
Cultivar
con orixen na Caiño Bravo
Viños
non moi alcohólicos
De
alta acidume
Lixeiros
na boca
Poden
destacar en málico e CO2
AROMAS
POTENTES
ESPECIADOS
TREIXADURA
Viños
equilibrados en grado e acidez
Chans
frescos e graníticos
Frutosidade
Equilibrio
Especias
Bayas,
mineralidade
TORRONTÉS
Concentración
TERPENOS
Palo
rosa
Azahar
Jabón
melisa
Frescura
Lonxevidade
CAIÑO
REDONDO, COUXO , TINTA FEMIA
CELA- DONÓN ou DAS RIAS BAIXAS
(Entrimo-
Ourense Tinta femia-caiño da terra )
Cultivar
relacionado xenéticamente coa linaxe do merenzao
Nariz
dulzona, resinas
Aromas
vexetais de bosque dulcificados pola madurez
Domesticación
en estancias curtas en brr ou maloláctica en brr
Tanino
hb, vexetal
CAIÑO
TINTO
Antocianos
Graduación
Taninos
que tenden a herbáceos e vexetales
Domesticación
en barrica de carballo
OUTRAS
MENCÍA
Aromática
Carácter
terruño
Mineralidad,
Folla
figueira
Boca
fresca,viva
GARNACHA
TINTORERA
Vinos
robustos
Carga
polifenólica
Vinos
equilibrados en acidume e alcohol
SOUSÓN
Relacionado
co caiño bravo
Intensidade
colorante
Complexidade
olfativa
Capacidade
envellecimento
Afrutados
Frutos
vermellos
Herbas
aromáticas
Balsámicos
ESPADEIRO
, FERRÓN,NEGRÓN do Ribeiro
Tendencias
a graduacións elevadas
Acidez
media
Froitos
silvestres: silva, madroños
Mineralidade
Brr:
Lonxevidade
NEGRÓN
DE ALDÁN (tb en Valdeorras)
Xenotipo
orixinario de Pontevedra e presente na colección de vides de El
Encin
COMO
VENDELOS: OS VIÑOS MÁIS ATLÁNTICOS
PECULIARIDADES
Orografia
e clima determinantes neste viñedo Áreas cultivo da vide en condicions marginais
Wagner.....................FRESCURAS
Vertiente mais atlántica, crea bandas de variacións climáticas e niveles de calidade sempre cando os encepamentos son os axeitados
Permiten retención de compoñentes favorables para a calidade: ácido málico, antocianos e aromas porque se degradan menos coa respiración nocturna
Maior acidume: frescura
EQUILIBRADOS- AFRUTADOS
AROMAS DE MÁIS PERSONALIDADE E INTENSIDADE
Chans
de pH ácidos
Variedade
de texturas, francas,, graníticas, areosas (occidente)
PROMOCIÓN
ENOTURÍSTICA
XORNADAS
PORTAS ABERTAS
COLABORACIÓNS
COA HOSTELERÍA LOCAL: PROMOCIÓNS, CATAS COMENTADAS, XORNADAS DE
ARMONIAS
COORDINARSE
CON FESTAS
GASTRONÓMICAS.
OFRECER SÓ O VIÑO DA ZONA , EVIDENTEMENTE ETIQUETADO.
OFRECER
PAQUETES TURÍSTICOS .: FESTAS DO VIÑO DE VRAN NAS PRAIAS,
CONCURSOS DE VIÑOS PARA CONSUMIDORES,......
TURISMO
CULTURAL, NÁUTICO, DEPORTIVO, ECOTURISMO, ENOLÓXICO
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