O
director da Axencia Galega da Calidade Alimentaria presidiu o acto, que tivo
lugar en Lalín
A XUNTA PRESENTA OFICIALMENTE A IXP PAN GALEGO E PON DE RELEVO QUE 44
ESTABLECEMENTOS DA COMUNIDADE DISTRIBÚEN DESDE HOXE ESTES NOVOS PRODUTOS CON
SELO DE CALIDADE
―
Trátase dos puntos de venda das 14
panadarías xa inscritas nesta indicación xeográfica protexida, mentres se
seguen a tramitar máis solicitudes de rexistro
―
Nese senso, o director da Axencia
Galega da Calidade Alimentaria animou a que se sigan adherindo á IXP tanto as panaderías
que elaboren este produto tan característico, como os muíños e os produtores de
trigo
―
As fogazas, roscas, bolas e barras
amparadas polo selo distribúense envasadas e identificadas cunha etiqueta
numerada na que figura o logotipo de Pan Galego, asegurando a súa rastrexabilidade
en todo momento
Lalín (Pontevedra), 9 de marzo de 2022.- A Xunta pon de relevo que un total de 44 establecementos pertencentes a 14 panadarías da comunidade comezan a vender hoxe as primeiras pezas baixo a indicación xeográfica protexida (IXP) Pan Galego. Así se anunciou no acto oficial de presentación, que estivo presidido polo director da Axencia Galega da Calidade Alimentaria, José Luis Cabarcos.
No acto, o director sinalou que as panadarías que
distribúen desde hoxe o produto certificado superaron todos os controis
previos, garantía do cumprimento dos requisitos establecidos no prego de
condicións para a elaboración de Pan Galego. Así, venderán as pezas envasadas e
identificadas cunha etiqueta numerada na que figura o logotipo da indicación
xeográfica protexida, asegurando a súa rastrexabilidade en todo momento.
Na xornada, José Luis Cabarcos apuntou
que na actualidade se seguen a tramitar máis solicitudes de inscrición no
rexistro da IXP, polo que en breve aumentará o número de puntos de venda
autorizados a distribuír Pan Galego con todas as garantías para os consumidores.
Así mesmo, mantense aberto o prazo para que se rexistren na IXP tanto os
produtores de trigo autóctono, como os muíños e panadarías interesados en
acollerse a este novo selo de calidade.
Cabe engadir que o propio director da Axencia Galega da Calidade
Alimentaria interveu nunha mesa redonda que tivo lugar durante o acto, na que
tamén participaron Guadalupe López, presidenta do Consello Regulador da IXP Pan
Galego; Miguel Calvo, presidente da Asociación de Produtores de Cereal Galego (Procegal);
Luís Urquijo, investigador do Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo; e
Ángeles Romero, directora da Cátedra do Pan da Universidade de Santiago de
Compostela. A xornada puido seguirse tamén por streaming, a través da canle de Youtube da Axencia.
Pan Galego
A calidade diferencial do produto amparado baixo a IXP
Pan Galego débese á súa orixe, ás características dos seus ingredientes e á súa
forma de elaboración, requisitos todos eles recollidos no prego de condicións
da IXP aprobado pola Unión Europea. No que respecta aos ingredientes, debe
empregarse fariña de trigo da que, como mínimo, o 25% procederá de trigos de
variedades autóctonas de Galicia entre
as que destacan o callobre e o caveiro (“trigo país”). Tamén auga, masa nai
(chamada -así mesmo- formento, requento ou lévedo), sal común e, opcionalmente,
lévedo biolóxico.
O Pan Galego pode presentarse con catro formatos
diferentes: bolo ou fogaza, rosca, bola ou torta e barra. O sabor intenso a
trigo cun punto lixeiramente ácido e moi aromático, así como a súa codia
triscante e a miga de textura esponxosa e alveolado abundante, son só algúns
dos sinais de identidade deste produto tan característico da cultura
gastronómica galega.
O consumidor poderá mercar Pan Galego nos puntos de venda rexistrados na indicación xeográfica. Mentres as pezas inferiores a 1.500 gramos serán expedidas, envasadas e etiquetadas en pezas enteiras, en formatos superiores permitirase o corte na propia panadería, sempre que se faga en presenza do cliente. Iso si, antes do seu fraccionamento, a peza deberá estar correctamente identificada. Ademais incluirá o logotipo da IXP e o número de serie específico na súa correspondente etiqueta.
Cabe engadir que as 14 panadarías
inscritas ata o momento están emprazadas nas localidades coruñesas de Carral,
Oleiros, Curtis, Cerceda, Mesía e Coristanco, así como na cidade de Lugo e no
concello lucense de Palas de Rei. Na provincia de Pontevedra, dúas localízanse
en Vigo e outras dúas nos municipios de Vilanova de Arousa e A Estrada, mentres
en Ourense se atopan en Allariz e en San Cristovo de Cea. Os interesados en
coñecer os puntos de venda poderán consultalos no seguinte enlace: https://experienciasdecalidade.xunta.gal/gl/produtos/panaderia-e-reposteria/pan-galego.
No hay comentarios:
Publicar un comentario