M.Embajadora

M.Embajadora
De buena cepa

domingo, 16 de febrero de 2014

VINOS DE LA COMARCA DEL MORRAZO, REDONDELA, MARIN.....A LA BÚSQUEDA DE UNA IXP

VINOS DE PONTEVEDRA, LA COMARCA DEL MORRAZO, REDONDELA, MARIN,.....A LA BÚSQUEDA DE UNA IXP

 
 



Echando un vistazo a la prensa estos días me ha sorprendido encontrarme con una noticia acerca de los vinos de Redondela, comarca del Morrazo , Marín,etc....Se nos presenta como un gran hallazgo y se nos vende como el trabajo de algunos concellos y es entonces cuando eché mano de la memoria y ...no tan lejana porque aún este mismo verano he participado de unas Jornadas de Viticultura Atlántica en Bueu que se centraban precisamente en llamar la atención sobre la creación de esta posible IXP.

Como se suele decir, al " César lo que es del César" y justo es reconocer que este proyecto arranca respaldado por la AGV (Asociación Galega de Viticultura) y GDR (Grupo Desenvolvemente Rural) de Bueu en estas jornadas en concreto a las que me he referido. No sería justo tampoco dejar de citar a un defensor nato de este proyecto , Xosé Manuel Vilas , al que le mando desde aquí un saludo especial porque yo he sido una de las que siempre que me sacaba este tema  tenía en la boca "pero...."
Así que en estos tiempos en los que los figurantes aparecen por doquier cuando de colgarse medallas se trata es de justicia recordar de donde parten a veces las luchas. Ya sabemos que " el que no se anuncia no se vende" pero un poco de conocimiento y memoria histórica de cuando en vez no viene mal.

Y ya puestos a recordar , yo dejo un resumen de lo expuesto por mi en esas jornadas de Viticultura en las que pude encontrarme con vinos encaminados a un serio proyecto , otros que no lo tienen claro, sólo esperan un autobús al que subirse y otros que ni serán recibidos en el proyecto porque han equivocado el concepto  pero lo que si es cierto que la sensación que yo me he llevado es que hay al menos ganas de hacer las cosas bien. Bienvenidos nuestros políticos aunque sea con retraso como suele ser habitual.




VITICULTURA ATLÁNTICA


O POTENCIAL DOS VIÑOS DAS RIAS BAIXAS


PERFIL DOS VIÑOS DAS TERRAS DO MORRAZO E PONTEVEDRA

CONTEXTO ELABORACIÓN VIÑOS CALIDADE
CHAVES PROMOCIÓN ENOTURÍSTICA



CONTEXTUALIZAR

QUE TEMOS, CON QUE CONTAMOS: o potencial, as castes, o terruño, “ A ATLANTIZACIÓN”,....

CON QUEN CONTAMOS: adegas, viticultores, asociacións, profesionais de hostelería, comunicación, consumidores, institucions e implicar aos concellos

* 3 ADEGAS industriais / 100 carácter familiar: furancho.

ONDE QUEREMOS CHEGAR: I.X. Viños Calidade,



QUE NOS ATRANCA: mirar atrás. Híbridos, mezcla de conceptos (adegas- furanchos,.....)

PREMISAS

O VIÑO E PARA DISFRUTALO, NON PARA SUFRILO

¿ ELABORAMOS PARA UNS POUCOS OU PARA GUSTAR ?

VIÑO MESA, I.XEOGRÁFICA, D.O,.............” VIÑO DE CALIDADE”

AS COUSAS CUSTAN O QUE SE PAGUE POR ELAS

TEMOS QUE COMPETIR EN CALIDADE , NON EN CANTIDADE

PERO DEBEN SER VIÑOS QUE AINDA QUE SEXAN DE ZONAS COMPLICADAS NON EXCUSA MALAS ELABORACIÓNS NIN PRECIOS DESCONTROLADOS.


CLASIFICACIÓN

Vinos de Calidad con Indicación Geográfica .Son vinos elaborados en una región determinada, con uvas procedentes de la misma y cuya calidad, reputación o características se deben al “medio geográfico, al factor humano o a ambos, en lo que se refiere a la producción de la uva, a la elaboración del vino o a su envejecimiento. Se identificarán mediante la mención Vino de calidad de..., seguida del nombre del lugar donde se produzcan”.

Vinos de Mesa (VDM):Vinos de una calidad teóricamente inferior, pero que en ocasiones alcanzan niveles iguales o superiores:

Vinos de la Tierra: Vinos de determinadas zonas que son perfectamente identificables y con marcadas características locales, siguiendo una normativa vinícola y enológica no tan exigente como la de las DO.





AS NOSAS CEPAS

COMPLEXOS XENÉTICOS SINGULARES. Recuperación variedades autóctonas e localización de viñedos históricos


A CALIDADE DOS VIÑOS DEPENDE DO PERFECTO E DELICADO AXUSTE ENTRE AS NECESIDADES BIOLÓXICAS DAS VARIEDADES E AS CARACTERÍSTICAS ECOCLIMÁTICAS DO MEDIO NO QUE SE CULTIVAN


Invasión de Oidium (1956) e filoxera (1882): HÍBRIDOS PRODUCTORES DIRECTOS (HPD)de excasa adaptabilidade o medio atlantizado e reiteradamente dan mostra da incapacidade de expresar calidade.



RECONSTRUCCIÓN DA VITICULTURA

Reimplantación de fórmulas de encepamento atlántico

De unhas 800 ha só 300 ancestrais

Basadas nas nosas variedades autóctonas e non outras atlánticas foráneas (chardonnay, riesling, merlot,...)

A selección natural e UNIFORMADORA , estabiliza expresións fenotípicas mellor adaptadas as condicions ecolóxicas e DIFERENCIADORA



CASTES

ALBARIÑO

Elevado potencial enolóxico

Bo grado

Boa acidume

AFROITADOS

Maloláctica

Amielados

Ralladura mazá

Flor amarela (xesta)



ESPADEIRO BLANCO, LOUREIRA OU MARQUÉS

Cultivar con orixen na Caiño Bravo

Viños non moi alcohólicos

De alta acidume

Lixeiros na boca

Poden destacar en málico e CO2

AROMAS POTENTES

ESPECIADOS

TREIXADURA

Viños equilibrados en grado e acidez

Chans frescos e graníticos

Frutosidade

Equilibrio

Especias

Bayas, mineralidade

TORRONTÉS

Concentración TERPENOS

Palo rosa

Azahar

Jabón melisa

Frescura

Lonxevidade

CAIÑO REDONDO, COUXO , TINTA FEMIA 
 CELA- DONÓN ou DAS RIAS BAIXAS (Entrimo-
 Ourense Tinta femia-caiño da terra )



Cultivar relacionado xenéticamente coa linaxe do merenzao

Nariz dulzona, resinas

Aromas vexetais de bosque dulcificados pola madurez

Domesticación en estancias curtas en brr ou maloláctica en brr

Tanino hb, vexetal

CAIÑO TINTO

Antocianos

Graduación

Taninos que tenden a herbáceos e vexetales

Domesticación en barrica de carballo

OUTRAS

MENCÍA

Aromática

Carácter terruño

Mineralidad,

Folla figueira

Boca fresca,viva

GARNACHA TINTORERA

Vinos robustos

Carga polifenólica

Vinos equilibrados en acidume e alcohol

SOUSÓN

Relacionado co caiño bravo

Intensidade colorante

Complexidade olfativa

Capacidade envellecimento

Afrutados

Frutos vermellos

Herbas aromáticas

Balsámicos

ESPADEIRO , FERRÓN,NEGRÓN do Ribeiro

Tendencias a graduacións elevadas

Acidez media

Froitos silvestres: silva, madroños

Mineralidade

Brr: Lonxevidade

NEGRÓN DE ALDÁN (tb en Valdeorras)

Xenotipo orixinario de Pontevedra e presente na colección de vides de El Encin




COMO VENDELOS: OS VIÑOS MÁIS ATLÁNTICOS

 

PECULIARIDADES



Orografia e clima determinantes neste viñedo Áreas cultivo da vide en condicions marginais

Wagner.....................FRESCURAS

Vertiente mais atlántica, crea bandas de variacións climáticas e niveles de calidade sempre cando os encepamentos son os axeitados

Permiten retención de compoñentes favorables para a calidade: ácido málico, antocianos e aromas porque se degradan menos coa respiración nocturna

Maior acidume: frescura

EQUILIBRADOS- AFRUTADOS

AROMAS DE MÁIS PERSONALIDADE E INTENSIDADE


 
Gran influencia marítima

Chans de pH ácidos

Variedade de texturas, francas,, graníticas, areosas (occidente)




PROMOCIÓN ENOTURÍSTICA

XORNADAS PORTAS ABERTAS

COLABORACIÓNS COA HOSTELERÍA LOCAL: PROMOCIÓNS, CATAS COMENTADAS, XORNADAS DE ARMONIAS

COORDINARSE CON FESTAS GASTRONÓMICAS. OFRECER SÓ O VIÑO DA ZONA , EVIDENTEMENTE ETIQUETADO.

OFRECER PAQUETES TURÍSTICOS .: FESTAS DO VIÑO DE VRAN NAS PRAIAS, CONCURSOS DE VIÑOS PARA CONSUMIDORES,......

TURISMO CULTURAL, NÁUTICO, DEPORTIVO, ECOTURISMO, ENOLÓXICO









No hay comentarios:

Publicar un comentario